П`ятниця, 26.04.2024, 04:53
Вітаю Вас Гість | RSS

Крилівська публічно-шкільна бібліотека

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 50
Статистика
Статистика
Flag Counter

Блог

Головна » 2014 » Травень » 16 » Гордість крилова
12:49
Гордість крилова

Гордість Крилова-Ничипорук Надія Григорівна

     Жодна професія не зрівняється за важливістю з професією медика: лікаря, провізора, фельдшера, медичної сестри, співробітника швидкої допомоги та інших служб. Нет дела более ответственного, чем борьба за здоровье людей. Немає справи більш відповідального, ніж боротьба за здоров'я людей. Именно медикам каждый из нас обязан своим появлением на свет, хорошим самочувствием и настроением. Саме медикам кожен з нас зобов'язаний своєю появою на світ, хорошим самопочуттям і настроєм. В трудные минуты они помогают нам преодолевать болезни, возвращают надежду и радость жизни. У важкі хвилини вони допомагають нам долати хвороби, повертають надію і радість життя.

  Від імені багатьох жителів свого населеного пункту,села Крилів, я хочу висловити подяку чуйному медику і чудовій жінці Ничипорук Надії Григорівні за вірність професії і самовіддану працю, талант і майстерність, увага і любов до людей. Вона присвятила своє життя нелегкій та відповідальній,а водночас і найгуманнішій і благородній професії. В будні і свята вона стояла на сторожі здоров’я крилівчан. Саме її високий професіоналізм,чуйність і доброта були найважливішими у зміцненні здоров’я односельчан.

     Зима чи літо, весна чи осінь,хвороби приходять,вони нас не запитують. Надія Григорівна пропускала через себе нашу біль,допомагала нам в біді.

42 роки    рятувала від хвороб,гоїла рани,її талановиті руки дарували людям радість життя,вселяли віру у зцілення.

     Народилася Надія Григорівна 1 серпня 1941 року в селі Дідовичі Новоград-Волинського району Житомирської області. В 1947 році пішла в перший клас Дідовської  семирічної школи.В 1955 році закінчила 7 класів Семидубської середньої школи Дубнівського району Рівненської області,де батько працював вчителем.

     Після закінчення 7 класів вступила до Дубнівського медичного училища на спеціальність фельдшера. Фельдшер - це професія, що з'явилася ще в середніх віках. Тогда так называли человека, оказывающего медицинскую помощь непосредственно на поле брани во время войн. Тоді так називали людину, який надає медичну допомогу безпосередньо на полі брані під час воєн. Сегодня фельдшер является ассистентом или помощником врача в городских и районных медицинских учреждениях, а в сельских медпунктах он выполняет функции и врача, и заведующего. Сьогодні фельдшер є асистентом або помічником лікаря в міських і районних медичних закладах, а в сільських медпунктах він виконує функції і лікаря, і завідувача. Фельдшер — это работник скорой помощи, медчасти военного формирования, здравпункта аэропорта, железнодорожной станции или морского порта. Професія фельдшера дуже відповідальна і важлива, оскільки саме йому часто доводиться надавати першу невідкладну допомогу, яка може врятувати людське життя.

 (плюси і мінуси професії, особливості професії, труднощі професії)    Минусами в работе фельдшера являются обычные для медицинских профессий нюансы — ночные смены, неотложные вызовы и, конечно, постоянные стрессы. Мінусами в роботі фельдшера є звичайні для медичних професій нюанси - нічні зміни, невідкладні виклики і, звичайно, постійні стреси. Самый приятный момент — искренняя благодарность выздоровевшего пациента. Самий приємний момент - щира вдячність видужалого пацієнта.
 Когда я была совсем маленькой, я играла с куклами, лечила их.    Коли Надія була зовсім маленькою, вона грала з ляльками, лікувала їх. Придумывала заболевания своим куклам, а потом их «лечила» (ставила градусник, мазала зеленкой, йодом). Придумувала захворювання своїм лялькам, а потім їх «лікувала» (ставила градусник, мазала зеленкою, йодом). У меня была своя игрушечная аптечка. У неї була своя іграшкова аптечка.

  В школьные годы очень любила оказывать помощь родным. У шкільні роки дуже любила надавати допомогу рідним. Заболеет кто-то из близких простудными заболеваниями, я снова проявляю интерес, накладываю на лоб полотенце, смоченное холодной водой, подаю чай с малиной, медом и лимоном, измеряю температуру. Захворіє хтось із близьких простудними захворюваннями, вона знову проявляла інтерес, накладала на лоб рушник, змочений холодною водою, подавала чай з малиною, медом , вимірювала температуру. Мне очень хотелось быть медицинским работником. Адже їй дуже хотілося бути медичним працівником. Мои родственники говорили, что это желание пройдет, и я не захочу связывать свою жизнь с медициной. Но нет! Меня тянуло и до сих пор тянет к медицине, мне нравится запах медикаментов, вид различных инструментов. Її тягнуло  до медицини, їй подобався запах медикаментів, вид різних інструментів. И когда я закончила школу, передо мной не стоял вопрос «Кем быть?». І коли  вона закінчила школу, перед нею не стояло питання «Ким бути?». В выборе своей будущей профессии я уже определилась. У виборі своєї майбутньої професії вона вже визначилася. Моя профессия - профессия - жизнь. Її професія - професія  життя. Я выбрала профессию фельдшера. Вона вибрала професію фельдшера. Именно к медицине я прикипела сердцем, именно она стала не только моим делом, но и моей судьбой. Саме до медицини вона прикипіла серцем, саме вона стала не тільки її справою, а й її долею.

  Конечно, это профессия - одна из труднейших, потому что ответственность, которая ложится на плечи фельдшера, очень велика, но на мой взгляд, это не повод, чтобы бояться и отказываться от своей мечты.  Звичайно, це професія - одна з найважчих, тому що відповідальність, яка лягає на плечі фельдшера, дуже велика, але для  юної Надії це не був привід, щоб боятися і відмовлятися від своєї мрії. Нужно идти вперед и учиться, учиться всегда. Вона  йшла вперед і вчилася, вчилася завжди. Да, очень это сложно и трудно, но в то же время интересно. Так, дуже це складно і важко, але в той же час цікаво. Медику всегда мало полученных знаний: наука о человеке все время расширяет свои границы, а конкретный опыт приносит новые и новые знания. Медику завжди мало отриманих знань: наука про людину весь час розширює свої кордони, а конкретний досвід приносить нові і нові знання. Фельдшера - особенные люди. Фельдшера - особливі люди. Они должны обладать чистым, сострадательным сердцем, строго правдивым характером, спокойным темпераментом, отличаться величайшей умеренностью и целомудрием, постоянным стремлением делать добро. Вони наділені чистим, жалісливим серцем, суворо правдивим характером, спокійним темпераментом, відрізнятися найбільшою помірністю та невинністю, постійним прагненням робити добро. Фельдшер должен быть самоотверженным, живым человеком, любящим жизнь, отстаивающим жизнь, защищающим другие- жизни. Фельдшер повинен бути самовідданою, живою людиною, люблячою життя, відстоювати життя, захищати інші життя. Только тогда он будет действительно счастливым. Тільки тоді він буде справді щасливим.

   Можно вчитаться в рецепт счастья «по доктору Пирогову»: «Быть счастливым счастьем других - вот настоящее счастье и земной идеал жизни всякого, кто избирает врачебную профессию». Можна вчитатися в рецепт щастя «по доктору Пирогову»: «Бути щасливим щастям інших - ось справжнє щастя і земної ідеал життя всякого, хто обирає лікарську професію».

Вот, и я хочу быть счастлива счастьем других, помогать людям, приносить хотя бы немного радости, ведь это здорово: понимать, что ты можешь сделать так, чтобы другие люди могли продолжить смеяться и быть рядом со своими родными и близкими им людьми.    Ось, і Надія Григорівна хотіла бути щаслива щастям інших, допомагати людям, приносити хоча б трохи радості, адже це прекрасно: розуміти, що ти можеш зробити так, щоб інші люди могли продовжити сміятися і бути поруч зі своїми рідними та близькими їм людьми. Я не знаю профессии прекраснее и лучше, чем профессия фельдшера, ведь любить людей, помогать им – это великое искусство. Надія не знала професії прекраснішої і кращої, ніж професія фельдшера, адже любити людей, допомагати їм - це велике мистецтво. Каждый раз, входя в палату к больному, видеть глаза, молящие о помощи. Кожен раз, заходячи  до хворого, бачити очі, благаючі про допомогу.

Профессия фельдшера – это борьба.    Професія фельдшера - це боротьба. Борьба со смертью, страданиями людей. Боротьба зі смертю, стражданнями людей. Борьба за жизнь и здоровье. Боротьба за життя і здоров'я. Чтобы прийти к успеху, надо научиться любить жизнь во всех ее проявлениях, научиться любить людей, во имя которых работаешь. Щоб прийти до успіху, треба навчитися любити життя у всіх її проявах, навчитися любити людей, в ім'я яких працюєш.

    Известный голландский медик Ван Тюльп произнес знаменитую фразу: «Светя другим, сгораю сам». Відомий голландський медик Ван тюльпа виголосив знамениту фразу: «Світячи іншим, згораю сам». Соглашаясь с этими словами, я стараюсь решить для себя, смогу ли не очерстветь сердцем при виде чужой боли, быть готовой прийти на помощь в любое время суток, не растеряться в ситуации, когда только твои знания, руки, подобно волшебнику, смогут спасти человека, смогу ли постоянно учиться, совершенствуя профессионализм, ведь медицина не стоит на месте... И твердо знаю, что смогу … Погоджуючись з цими словами, Надія Григорівна намагалася вирішити для себе, чи зможе  не зачерствіти серцем при вигляді чужого болю, бути готовою прийти на допомогу в будь-який час доби, не розгубитися в ситуації, коли тільки твої знання, руки, подібно чарівникові, зможуть врятувати людину, чи зможе постійно вчитися, удосконалюючи професіоналізм, адже медицина не стоїть на місці ... І твердо  вирішила, що зможе .

    В 1958 році Надія закінчила Дубнівське медичне училище. Коли стала повноправним власником білого халату, її направили в Корецький район завідуючою на Крилівський ФАП. Фельдшерсько-акушерський пункт у селі - це особливе місце роботи. Случайных людей здесь не бывает. Випадкових людей тут не буває. В сельской местности фельдшеру иногда приходится становиться и хирургом, и терапевтом. У сільській місцевості фельдшеру іноді доводиться ставати і хірургом, і терапевтом. И без всяких анализов стараться поставить диагноз, пусть и предварительный. І без всяких аналізів намагатися поставити діагноз, нехай і попередній. Многопрофильность - отличительная черта сельских медиков, - сказала уже в самом конце нашего разговора Л. А. Черникович. Багатопрофільність - відмінна риса сільських медиків.

   Крилів – велике село. В это удивительное место было невозможно не влюбиться! У це дивовижне село було неможливо не закохатися! Огромный лесной массив, чистая природа, всегда в достатке грибов и ягод, а рядом – течет река Лух. Широкі колгоспні поля,за селом є лісовий масив, чиста природа, а поруч - тече  невеличка річечка . Местами мелководная, но очень бурная, на берегу которой и был расположен ФАП.  Полюбила дівчина село і його мешканців.Вот она, романтика!  А  крилівчани полюбили молоду дівчину за розважливість, уважність, справедливість,Ее житейская мудрость, богатый жизненный опыт, преданность и безграничная любовь к людям вызывают истинное восхищение.  мудрість, , відданість і безмежну любов. Праця сільського медика  не була легкою. Ведь спешить на помощь приходится в любую пору года - и в снег, и в дождь, и в слякоть, и в изнуряющую жару, иногда забыв об отдыхе и собственных проблемах, зная, что от тебя зависит не только здоровье твоего пациента, но и его жизнь. Адже поспішати на допомогу дівчині доводилося в будь-яку пору року - і в сніг, і в дощ, і в сльоту, і в виснажливу спеку, іноді забувши про відпочинок і власних проблемах, знаючи, що від тебе залежить не тільки здоров'я твого пацієнта, але і його життя. Поэтому и трудятся в сельских ФАПах в большинстве своем люди скромные и бескорыстные, которые в медицину пришли по призванию, с одним лишь желанием помогать людям. Тому і трудяться в сільських ФАПах в більшості своїй люди скромні й безкорисливі, які в медицину прийшли за покликанням, з одним лише бажанням допомагати людям. Надія завжди  намагалася зрозуміти пацієнта, терпляче вислуховуючи, коли він розповідає про свої тривоги і страхи, а також прагнути емоційно підтримати і втішити його. А когда пациент находится на пороге смерти, то медсестре нужно помочь ему встретить смерть как можно с меньшим страданием и как можно с большим достоинством. А коли пацієнт знаходився на порозі смерті, то вона  допомогала йому зустріти смерть як можна з меншим стражданням і як можна з великою гідністю. Вміла Надія Григорівна Медсестра призвана заботливо ухаживать за пациентом.В умении порой защитить пациента от обуревающих его негативных мыслей и чувств, как известно, существенно затягивающих выздоровление, Такая защита важна для людей любого возраста, но особенно для детей и престарелых.захистити пацієнта від хвилюють його негативних думок і почуттів, які,як відомо, істотно затягують одужання, Такий захист важливий для людей будь-якого віку, але особливо для дітей та літніх людей .

  Почайка – небольшой поселок, окруженный несколькими воинскими частями и находящийся на пересечении трех областей – Владимирской, Нижегородской и Ивановской – с населением всего в 300 человек.  Жителі  села вже точно знали час, в який Надія  йшла на роботу. Встречают ее и просят, то давление измерить, то совет дать, а то и еще с какой-нибудь просьбой обратятся. Зустрічали її і просили, то тиск виміряти, то раду дати, а то й ще з якою-небудь проханням зверталися. Никому Любовь Арсентьевна не отказала. Нікому Надія не відмовила. Всех всегда выслушает, всем поможет и подскажет. Всіх завжди вислухає, всім допоможе і підкаже. Односельці їй вірили і знали, що вона обов'язково допоможе і підтримає у важку хвилину. Она же нас всех очень хорошо знает, а диагноз может поставить не хуже, чем любой доктор в клинике с самым современным оборудованием. Вона ж  всіх дуже добре вже знала, а діагноз могла поставити не гірше, ніж будь-який доктор в клініці з найсучаснішим обладнанням.

    Поруч з нею на ФАПі ,під її  мудрим  ,чуйним керівництвом трудилися довгі роки хороші люди:Это санитарки Ольга Адамовна Лойко, с которой вместе мы проработали двадцать лет, Мария Лаврентьевна Навицкая, пятнадцать лет трудившаяся на нашем ФАПе.   Олена Мороз, Жовнерук Софія. Санітарка для фельдшера - це перший помічник, без неї багато чого не встигнути і не зробити. Таким помічником була Олена Мороз.  Десять лет мы проработали вместе с акушеркой Валентиной Михайловной Новицкой. Багато років  пропрацювали разом з чуйною,мудрою,уважною акушеркою Жовнерук Софією.

   Знайшла  в Крилові Надія Григорівна своє щастя . У 1960 році вийшла заміж за крилівського хлопця Івана Прокоповича Ничипорука. Все подальше життя з нею поруч був чоловік  Іван,поки смерть чоловіка не розлучила їх. Он понимающий и надежный.  Я рада, что за эти годы мы смогли построить тихую семейную гавань, что мы вырастили дочь и сына, помогаем растить троих внуков.   За ці роки вони змогли побудувати тиху сімейну гавань,  виростили трьох хороших синів-Валерія,Сергія і Анатолія, допомагали ростити  онуків. Внучка Наталія пішла по бабусиній дорозі,обравши професію лікаря. Вона навчається в Києві в НМУ імені О.О.Богомольця. Друга внучка Іванна ще навчається в школі ,але вже обрала собі професію медичного працівника.

    У 1990 році в Крилові побудували нову лікарську амбулаторію і у вересні місяці Надія Григорівна була переведена на посаду  фельдшера Крилівської лікарської амбулаторії,виконувала обов’язки заступника головного лікаря,багато років працювала акушеркою по сумісництву.

Признаюсь вам честно, что самыми счастливыми днями в своей жизни считаю дни, когда родились мои внуки.Работали и в выходные, и в праздники, и по ночам. Працювала і у вихідні, і в свята, і ночами. Медик – профессия круглосуточная, и ты не имеешь права отказать в помощи, когда бы о ней ни попросили. Медик - професія цілодобова, і ти не маєш права відмовити в допомозі, коли б про неї не попросили. Но даже при таком большом объеме работы, жизнь была яркая и насыщенная. Але навіть при такому великому обсязі роботи, життя було яскраве і насичене. Надія Григорівна була головою товариства Червоного Хреста,громада обрала її народним суддею товариського суду , була організатором культмасових заходів,  депутатом селищної ради.

     Найбільшим щастям для Надії Григорівни було, коли вона могла надати допомогу людині.  - Особенно приятно слышать слова благодарности от тех, кто выздоровел.  Особливо приємно чути слова подяки від тих, хто одужав. В такие минуты понимаешь, что сделал в жизни правильный выбор, что твоя профессия самая гуманная на земле. У такі хвилини вона розуміла, що зробила у житті правильний вибір, що її професія найгуманніша на землі. Сегодня я твердо уверена, что самая лучшая награда для каждого медика - это благодарность во взгляде пациента. Сьогодні вона твердо впевнена, що найкраща нагорода для кожного медика - це вдячність в погляді пацієнта.

Когда разговариваешь с Любовью Арсентьевной, понимаешь, как она по-настоящему ценит и любит свою работу.         В 2000 році вийшла на заслужений відпочинок, але до цих пір люди телефонують і запитують, як вчинити в тій чи іншій ситуації, йдуть за порадою і допомогою. Любить вона вишивати.Вся її оселя цвіте у вишиванках,а будинок потопає у квітах. А еще есть несколько сотен жителей деревни, которые ей верят и знают, что она обязательно поможет и поддержит в трудную минуту.  Надія Григорівна не скаржиться на долю. Она ничего не хотела бы в ней изменить и благодарна за все. Вона нічого не хотіла б у ній змінити і вдячна за все. Если задуматься, то жизнь и обязательные жизненные трудности люди переносят по-разному: одни во всех своих неприятностях ищут виноватых, другие подобно страусам прячут голову в песок, кто-то пытается найти утешение в сомнительных удовольствиях. Якщо задуматися, то життя і обов'язкові життєві труднощі люди переносять по-різному: одні у всіх своїх неприємностях шукають винних, інші мов страуси ховають голову в пісок, хтось намагається знайти розраду в сумнівних задоволеннях. А вот такие люди, как Любовь Арсентьевна, сами строят свою жизнь, опираясь лишь на собственные доброту и порядочность. А ось такі люди, як Надія Григоріна, самі будують своє життя, спираючись лише на власні доброту і порядність. На мой вопрос о том, что больше всего уважаете в человеке, она отвечает, что интеллигентность. Жителі Крилова найбільше поважають в ній інтелігентність. Интеллигентность в ее понимании - это не образование. Інтелігентність  - це не освіта. Можно иметь два диплома о высшем образовании и не быть интеллигентным человеком. Можна мати два дипломи про вищу освіту і не бути інтелігентною людиною. Любовь Арсентьевна уверена, что интеллигентность - это доброжелательность и постоянный внутренний цензор: как повлияет то, что ты делаешь, на окружающих? Її інтелігентність - це доброзичливість і постійний внутрішній цензор: як вплине те, що ти робиш, на оточуючих? Такой человек никогда не скажет, не подумав, не обидит, не заденет достоинства тех, с кем имеет дело. Вона ніколи не скаже, не подумавши, не образить, чи не зачепить гідності тих, з ким має справу. К тому же она считает, что наша жизнь - полосатая, а трудности даны, чтобы их преодолевать. До того ж вона вважає, що наше життя - смугасте, а труднощі дані, щоб їх долати.

Кравчук Т.М.

зав. Крилівською публічно-шкільною бібліотекою

 
 

 

 

 

Переглядів: 607 | Додав: sashukmal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар та часи
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту




Урядовий портал
Рівненська обласна бібліотека для молоді